De decembermaand

Bij uitstek de beste maand om de pups te trainen in drukke omgevingen. Het begint al met de aankomst van Sinterklaas waar onze Sparky, stoer als hij is aanwezig was en zich van zijn beste, rustigste kant liet zien. Hij was nauwelijks onder de indruk van alle herrie en mensen om zich heen.

Hij liet het zelfs gelaten over zich heen komen dat hij als Piet aangekleed werd.Ayla en Raja hadden het op een andere manier druk. Raja kwam logeren bij Ayla en voor haar was het dus in de drukte van de boodschappen ook nog eens de nieuwe omgeving en een andere thuissituatie. Maar ze paste zich op haar eigen nieuwsgierige en rustige manier makkelijk aan. Ayla voelde zich als oudere pup ineens een stuk volwassener. Waar Raja de buurtsuper mocht leren kennen ging Ayla mee naar het nu veel drukkere winkelcentrum. Onze vrolijke meid vind dat geen enkel probleem, ze loopt net zo vrolijk en gezellig mee.

De meiden zijn zelfs samen op stap geweest… naar een tuincentrum. Wat een bekijks! haha maar ze deden het heel netjes zolang ze maar niet stil hoefden te staan dan gingen ze beiden een andere kant op. Een bijzondere ervaring, vooralvoor de geleider!
Onze Skai heeft de feestmaand weer op een andere manier beleeft… Zij werd loops en dat betekent even niet mee naar de winkels maar ook thuis is er genoeg te trainen. De appél oefeningen bijvoorbeeld en die kunnen heel goed voor de kerstboom om daar dan weer een leuke foto van te maken.
Dan is er als afsluiting de oudejaarsavond die elke pup anders heeft ervaren.
Sparky en Raja, inmiddels weer terug bij haar eigen pleeggezin, vonden het niet interessant en deden alsof er niets anders te horen was.

Ayla was er niet heel blij mee, maar toen ze de avond samen met haar ex huisgenootje was voelde zich door haar gesterkt en gaf ze niets meer om de knallen.
Skai vond het helemaal niet leuk en was blij dat het voorbij was.

Voor alle pups geldt dat ze het geknal prima doorstaan hebben, de een wat makkelijker als de ander. Het nieuwe jaar zijn ze allemaal weer zichzelf en gaan verder zoals ze altijd deden… op weg naar psychiatrische hulphond!

Raja


Raja is inmiddels 5 maanden oud.

Zij kwam in een gezellig dierenthuis. Meerder honden die ook in opleiding waren of als logé bij haar gastgezin waren. Ze hoefde niet te wennen aan het alleen zijn voorlopig.

Ook heeft het gastgezin vogels en katten. Raja kan overal aan wennen.

En dat doet ze ook op haar eigen rustige manier. Ze kijkt een beetje de kat uit de boom voor ze zich open stelt, maar went heel snel aan haar nieuwe situatie. Ook in de winkels is ze heel rustig en wacht rustig af wat er van haar wordt verwacht. Een bijna ideale pup!

Maar ze is ook gewoon lekker ondeugend en speels.


Ayla

Ayla is inmiddels 6 maand oud

Een bolletje haar op vier poten en een en al plezier! Vanaf dag 3 ongeveer…

De eerste dag was ze heel stil en timide, wat goed past bij haar ras.

Maar dag twee kwam er al wat meer nieuwsgierigheid en vanaf dag drie was ze zichzelf.

Ze speelde met zichzelf, ze pakte een balletje en wierp die in de lucht zodat ze er achteraan kon rennen. Of met de bal in de bak van de bench naar de mand rennen en weer terug. Ze vermaakt zichzelf prima… ondanks dat er nog andere honden in huis waren.

Die lieten haar lekker spelen en sliepen zelf verder. Tot ze wat ouder werd en ze mee gingen spelen. Het spelen wordt nooit ruw, het bleef altijd rustig.

Het trainen gaat met haar al net zo. Ze heeft er lol in en doet wel wat je vraagt, maar vaak met iets te veel enthousiasme, dan springt ze als een hertje omhoog en weet in eerste instantie niet wat er gevraagd wordt.

Het trainen in winkels vind ze ook alleen maar leuk. Als ik haar dekje pakt gaat ze keurig naast me staan tot ik het om heb gedaan… normaal loopt ze wat rond te dralen en moet ik haar echt vragen om even stil naast me te staan tot ik haar aan gelijnd heb.

Stoer loopt ze overal met me mee en vind niets erg of spannend.

Een heel vrolijk, blij en stoer pupje!Skai


Skai is het zusje van Sparky. Ze is gelijk met hem in een ander pleeggezin gekomen.

Maar behalve dat ze tegelijk in hun eigen gastgezin zijn geplaatst, zijn ze heel verschillend van elkaar.

Zo rustig en voorzichtig Sparky is, zo ondernemend en vrij is Skai.

Skai gaat elke dag mee naar kantoor, waar ze rustig blijft liggen tot ze weer naar buiten mag.

Meteen al een goede training om haar de rust te leren die ze later nodig heeft als ze groot is.

Als ze buiten kantooruren mee gaat op de wandeling krijgt ze alle kans om jonge hond te zijn en speelt gezellig met andere honden, gaat mee naar het strand en ontpopt zich in de eerste maanden tot een olijke, stabiele hond.Sparky

is nu 10 maand oud


Sparky komt op 14 mei bij zijn gastgezin.  Hij is dan 10 weken oud.

De eerste weken worden besteed aan het zindelijk maken, het meelopen aan de riem en rustig slapen in de bench.

Wanneer dat goed gaat gaan we een stap verder.

Sparky had nogal moeite om mee te gaan vanaf huis. Hij vond de grote wereld maar nix en bleef liever veilig thuis. Maar met veel brokjes en verleidelijke stemmetjes wordt zijn nieuwsgierigheid groter dan zijn angst en loopt hij al gezellig mee.

De buurtsuper is vlakbij en we lopen al snel een keer langs de winkel, waar hij de mensen met veel belangstelling bekijkt.

De volgende keer neem ik zijn dekje mee en mag hij mee de winkel in.  

Het personeel is hiervan op de hoogte en vind het alleen maar leuk.

Binnen gaat Sparky er een rustig bij zitten en laat alle prikkels op zich afkomen.

Als ik hem mee vraag loopt hij weer een stukje mee, toch wel benieuwd wat er allemaal is.

De eerste keer lopen we direct weer door naar buiten, deze indruk was wel genoeg.

Zo bouwen we het langzaam op tot hij rustig de hele winkel doorloopt, daarna gaan mijn tas en portemonnee mee zodat ik mijn boodschappen meteen mee kan nemen tijdens de training.

Rustig zitten wachten tot ik mijn boodschap heb uitgezocht, tot het volgende schap waar ik weer wat moet pakken. Het vraagt best wel geduld van een kleine pup en tja… Sparky is niet zoals elke pup, hij maakt zijn eigen feestje door olijk op de grond te gaan rollen en met zijn dekje te spelen.

Maar elke keer gaat het wat beter en al gauw loopt hij als een keurig nette pup naast me tijdens het boodschappen doen.

Hij is nu ongeveer 4 maanden oud, wanneer de spanning voor de buurtsuper weg is, we gaan  naar de volgende uitdaging. Het winkelcentrum.

Veel mensen, veel winkels… gezellig druk.

En Sparky kijkt zijn ogen uit, al blijft hij rustig bij me lopen.

Supergoed dus!

Weer een volgende stap is het treinstation. Een komende en vertrekkende trein is altijd een vreemd moment maar ook hier blijft hij heel rustig.

Vanaf nu gaat hij overal mee waar ik ook ga. We zoeken de drukte op en elke nieuwe ervaring is een leuke uitdaging.

Zo gaat hij ook met de veerpont mee.In 2017 zijn we begonnen met onze eigen, aangekochte, pups op te laten groeien in pleeggezinnen.

We stellen graag onze pups van 2017 aan u voor;

Allereerst kwamen Sparky en Skai op 14 mei.

Broer en zus uit een Australische Herder x Duitse Herder.Ieder in hun eigen pleeggezin zijn ze begonnen aan hun opleiding als psychiatrische hulphond.

In het pleeggezin worden ze gesocialiseerd en opgevoed tot een rustige, stabiele hond.

Ze gaan mee naar de winkel, op visite, naar een restaurant, naar de dokter, de tandarts, mee op drukke gelegenheden en alles wat maar gebeurt in het leven van het pleeggezin.

Het ene gezin zal meer beleven als de ander en ook in de woonomgeving zijn er verschillen.

dat is voor de opleiding geen probleem, het pleeggezin doet wat hij/zij kan.

Het belangrijkste is dat de pup een leuke, rustige, nette jonge hond gaat worden.

Op 28 juli komt Ayla in haar gezin.

Een Eurasier teefje


en 19 september kwam onze jongste telg Raja in haar gastgezin;

een Duitse Herder teefje