Na de eerste weken van zindelijk maken, het leren rustig in de bench slapen, alleen kunnen zijn en aan de riem meelopen komt er eindelijk een beetje regelmaat in alles.
Het is voor de baasjes net zo goed wennen als voor de pup, zelfs als je al meerder pups hebt opgevoed voor hulphond is het bij elke nieuwe pup weer afwachten hoe het gaat.
Nu er regelmaat komt, komt er meer rust en worden de trainingen ook makkelijker...
Maar met de regelmaat komt ook de ware aard van de pups naar boven! En de ondeugd! Het is nooit saai met een pup in huis... dat is wat het opvoeden van een pup in opleiding ook zo leuk maakt.

De ontdekkingsreis die ze maken om de omgeving te leren kennen... en dan loop je wel eens over iets groens wat ineens in water wegzakt.. kroos!
Tja, een lesje is snel geleerd.

De vakantietijd breekt ook aan en sommige pups gaan uit logeren, zo krijgen andere pups een logé. Pepsi kreeg een logé, een oudere hond, en leerde dat niet elke hond zo lief voor haar is als Ayla. Perra ging uit logeren en leerde dat het ergens anders ook heel leuk en gezellig is!

Maar slapen doen ze overal!


De eerste week

De eerste week verloopt voor elke pup anders. De één is al heel ondernemend en gaat ook al mee boodschappen doen, terwijl de ander de wereld op een hele rustige eigen manier wil ontdekken..
Loopt de één al gezellig mee aan de riem, ploft de ander steeds weer neer in het gras en verzet op eigen initiatief geen poot.
Het enige wat ze allemaal goed doen is slapen... gelukkig maar!
Overdag bezig zijn is druk genoeg en dan ben je blij dat de nachten in elk geval redelijk normaal verlopen.

De dagen worden goed benut om de pups de eerste socialisatie te geven. Het ontmoeten van andere mensen en kinderen, andere honden, de buurtkatten en de eigen omgeving. Elke dag komt er wel weer wat spannends bij en wordt de wereld van de pup steeds groter.

Daar zijn ze dan!

Afgelopen zaterdag kwamen de gastgezinnen allemaal naar Dwingeloo om hun pup op te halen, de gastgezinnen komen uit verschillende hoeken van Nederland, dan is een centrale locatie wel zo fijn.
De pups Pebbles, Pooky, Pepsi, Perra en Pride waren al nieuwsgierig wat er deze dag ging gebeuren en wachten af in hun ren.

Maar voor de gastgezinnen was er eerst koffie met gebak, even met elkaar zitten en bijpraten.
Al snel waren de pups een stuk belangrijker en liep ieder met zn eigen pup op de arm.
Wanneer ze weer richting huis gaan krijgen ze voer en een grote tas met benodigdheden mee. Een fleecedeken, riem, halsband klein en groot, voer- en drinkbak, een speeltje en de dekjes . Welkoop Dronten had nog een mooie kluif voor elke pup meegegeven. (nogmaals bedankt Welkoop!)
En dan begint voor elke pup zijn eigen spannende tijd. Onderweg krijgen ze de nodige prikkels al mee, even stoppen onderweg en ja dat is weer een nieuwe omgeving. Sommige pups gingen zelfs al mee op het terras.
Maar eenmaal thuis was het voor elke pup even rondkijken, nieuwsgierig waar hij/zij terecht was gekomen, even wat eten en dan slapen!
Pups hebben nog heel veel slaap nodig om alle nieuwe indrukken te verwerken.De derde pup is ingeleverd

Voor Raja is ook de tijd aangebroken dat ze intern verder getraind gaat worden, ze moest afscheid nemen van haar vriendinnetje en de vogels. Maar er wacht haar een mooie tijd waar ze nog veel gaat leren en daarna bij haar baas gaat wonen. Het gastgezin heeft een mooie, zeer sociale hond afgeleverd!
De laatste week werden er nog veel leuke dingen met haar gedaan, gezellig samen met bevriende honden wandelen of samen naar het strand, Raja en haar gastgezin hebben er nog vollop van genoten


Ondertussen is de training voor Ayla weer gewoon verder gegaan, de loopsheid is voorbij dus ze kan overal weer mee naartoe. Het is voor haar net of er geen pauze is geweest alleen het vele snuffelen wat een loopse teef toch meer doet, dat moet nu wel weer minderen. Maar ze weet dat ze met haar dekje op zich netjes moet gedragen.
Ayla mocht ook mee naar een lezing voor Stichting Vom Falorie Hulphonden en terwijl haar baasje alles verteld over het belang van de psychiatrische hulphond ligt Ayla lekker te slapen.


En dan hebben we puppynieuws!


Onze eerste eigen pups zijn geboren!
Duitse herders van Pandora en Iron. 1 reutje en 6 teefjes. De meeste van deze pups hebben al een gastgezin dus er komen snel nieuwe verhalen.

  
weer nieuwe ervaringen


Ayla is loops geworden... Dat betekend dat er nu even niet in openbare ruimtes getraint kan worden, maar de onbekende routes en de basistraining gaan gewoon door. Ayla blijkt wel een echt teefje, ze vind nu alle mannen heel leuk en wappert vrolijk met haar dikke billen voor hun neus als ze de kans krijgt haha.
Het gastgezin moet dus opletten en haar aangelijnt houden want per ongeluk een nestje met een wild vreemde willen we niet.
Maar ze vermaakt zich prima in haar eigen tuin.


Raja heeft een hele andere uitdaging. Haar gastgezin heeft besloten om een eigen pupje aan te schaffen. Raja heeft een deel opvoeding op zich genomen. Ze vindt de kleine meid helemaal leuk en past goed op haar.
Een rustige tijd


Nu Skai en Sparky begonnen zijn aan hun interne training is het rustig met alleen Raja en Ayla. Beiden lekker in de pubertijd en dus zo wisselvallig als wat.
Doen ze het ene moment hun training voorbeeldig laten ze het de volgende keer helemaal afweten, alsof ze niets geleerd hebben.
Dat kan heel vervelend en frustrerend zijn maar het hoort gewoon bij de opvoeding.
De basis zit er bij beiden wel goed in en dat is waar ze (en we) altijd op terug kunnen vallen. We hoeven ons geen zorgen te maken, we trainen gewoon door!
Van Raja zijn inmiddels ook de röntgenfoto's gemaakt van haar heupen, ellebogen en rug en deze zijn supergezond. Haar laatste weken bij het gastgezin zijn begonnen en dan kan ook zij haar opleiding verder vervolgen.
Het begin van het nieuwe jaar.

Er is in het begin van het jaar al weer goed getraind door de pleeggezinnen.
Sparky mocht mee naar de orthodontist en zijn zusje Skai deed mee bij de EHBO herhaling. Superleuke en goeie ervaringen voor deze oudere pups.
Sparky is inmiddels zijn training intern begonnen op het trainingscentrum bij Vom Falorie en binnenkort zal Skai hem volgen


Voor de gastgezinnen een heel dubbel moment, je bent natuurlijk trots op je pup dat hij/zij klaar is om verder getraint te worden maar het betekend ook dat je moet loslaten...
Dat doet ieder op zijn eigen manier en Vom Falorie geeft hen daar ook alle ruimte in.
Als de datum bekent is, is er tijd voor een laatste fotoshoot, nog eenmaal lekker wandelen en genieten van je pup. Misschien nog de laatste puntjes op de i zetten als dat nodig is om hem met eer en geweten naar het trainingscentrum te brengen. Op naar een mooie toekomst...


Voor Ayla en Raja is het nog niet zover, zij trainen nog even rustig door. Tussendoor genieten ze van het mooie weer voor een paar prachtige foto's.


De decembermaand


Bij uitstek de beste maand om de pups te trainen in drukke omgevingen. Het begint al met de aankomst van Sinterklaas waar onze Sparky, stoer als hij is aanwezig was en zich van zijn beste, rustigste kant liet zien. Hij was nauwelijks onder de indruk van alle herrie en mensen om zich heen.


Hij liet het zelfs gelaten over zich heen komen dat hij als Piet aangekleed werd.
Ayla en Raja hadden het op een andere manier druk. Raja kwam logeren bij Ayla en voor haar was het dus in de drukte van de boodschappen ook nog eens de nieuwe omgeving en een andere thuissituatie. Maar ze paste zich op haar eigen nieuwsgierige en rustige manier makkelijk aan. Ayla voelde zich als oudere pup ineens een stuk volwassener. Waar Raja de buurtsuper mocht leren kennen ging Ayla mee naar het nu veel drukkere winkelcentrum. Onze vrolijke meid vind dat geen enkel probleem, ze loopt net zo vrolijk en gezellig mee.


De meiden zijn zelfs samen op stap geweest… naar een tuincentrum. Wat een bekijks! haha maar ze deden het heel netjes zolang ze maar niet stil hoefden te staan dan gingen ze beiden een andere kant op. Een bijzondere ervaring, vooralvoor de geleider!
Onze Skai heeft de feestmaand weer op een andere manier beleeft… Zij werd loops en dat betekent even niet mee naar de winkels maar ook thuis is er genoeg te trainen. De appél oefeningen bijvoorbeeld en die kunnen heel goed voor de kerstboom om daar dan weer een leuke foto van te maken.
Dan is er als afsluiting de oudejaarsavond die elke pup anders heeft ervaren.

Sparky en Raja, inmiddels weer terug bij haar eigen pleeggezin, vonden het niet interessant en deden alsof er niets anders te horen was.


Ayla was er niet heel blij mee, maar toen ze de avond samen met haar ex huisgenootje was voelde zich door haar gesterkt en gaf ze niets meer om de knallen.
Skai vond het helemaal niet leuk en was blij dat het voorbij was.


Voor alle pups geldt dat ze het geknal prima doorstaan hebben, de een wat makkelijker als de ander. Het nieuwe jaar zijn ze allemaal weer zichzelf en gaan verder zoals ze altijd deden… op weg naar psychiatrische hulphond!
Raja


Raja is inmiddels 5 maanden oud.Zij kwam in een gezellig dierenthuis. Meerder honden die ook in opleiding waren of als logé bij haar gastgezin waren. Ze hoefde niet te wennen aan het alleen zijn voorlopig.


Ook heeft het gastgezin vogels en katten. Raja kan overal aan wennen.


En dat doet ze ook op haar eigen rustige manier. Ze kijkt een beetje de kat uit de boom voor ze zich open stelt, maar went heel snel aan haar nieuwe situatie. Ook in de winkels is ze heel rustig en wacht rustig af wat er van haar wordt verwacht. Een bijna ideale pup!


Maar ze is ook gewoon lekker ondeugend en speels.

Ayla

Ayla is inmiddels 6 maand oud
Een bolletje haar op vier poten en een en al plezier! Vanaf dag 3 ongeveer…


De eerste dag was ze heel stil en timide, wat goed past bij haar ras.


Maar dag twee kwam er al wat meer nieuwsgierigheid en vanaf dag drie was ze zichzelf.


Ze speelde met zichzelf, ze pakte een balletje en wierp die in de lucht zodat ze er achteraan kon rennen. Of met de bal in de bak van de bench naar de mand rennen en weer terug. Ze vermaakt zichzelf prima… ondanks dat er nog andere honden in huis waren.


Die lieten haar lekker spelen en sliepen zelf verder. Tot ze wat ouder werd en ze mee gingen spelen. Het spelen wordt nooit ruw, het bleef altijd rustig.


Het trainen gaat met haar al net zo. Ze heeft er lol in en doet wel wat je vraagt, maar vaak met iets te veel enthousiasme, dan springt ze als een hertje omhoog en weet in eerste instantie niet wat er gevraagd wordt.


Het trainen in winkels vind ze ook alleen maar leuk. Als ik haar dekje pakt gaat ze keurig naast me staan tot ik het om heb gedaan… normaal loopt ze wat rond te dralen en moet ik haar echt vragen om even stil naast me te staan tot ik haar aan gelijnd heb.


Stoer loopt ze overal met me mee en vind niets erg of spannend.


Een heel vrolijk, blij en stoer pupje!


Skai
Skai is het zusje van Sparky. Ze is gelijk met hem in een ander pleeggezin gekomen.


Maar behalve dat ze tegelijk in hun eigen gastgezin zijn geplaatst, zijn ze heel verschillend van elkaar.


Zo rustig en voorzichtig Sparky is, zo ondernemend en vrij is Skai.


Skai gaat elke dag mee naar kantoor, waar ze rustig blijft liggen tot ze weer naar buiten mag.


Meteen al een goede training om haar de rust te leren die ze later nodig heeft als ze groot is.


Als ze buiten kantooruren mee gaat op de wandeling krijgt ze alle kans om jonge hond te zijn en speelt gezellig met andere honden, gaat mee naar het strand en ontpopt zich in de eerste maanden tot een olijke, stabiele hond.Sparky

Sparky is nu 10 maand oud
Sparky komt op 14 mei bij zijn gastgezin. Hij is dan 10 weken oud.


De eerste weken worden besteed aan het zindelijk maken, het meelopen aan de riem en rustig slapen in de bench.


Wanneer dat goed gaat gaan we een stap verder.


Sparky had nogal moeite om mee te gaan vanaf huis. Hij vond de grote wereld maar nix en bleef liever veilig thuis. Maar met veel brokjes en verleidelijke stemmetjes wordt zijn nieuwsgierigheid groter dan zijn angst en loopt hij al gezellig mee.


De buurtsuper is vlakbij en we lopen al snel een keer langs de winkel, waar hij de mensen met veel belangstelling bekijkt.


De volgende keer neem ik zijn dekje mee en mag hij mee de winkel in.


Het personeel is hiervan op de hoogte en vind het alleen maar leuk.


Binnen gaat Sparky er een rustig bij zitten en laat alle prikkels op zich afkomen.


Als ik hem mee vraag loopt hij weer een stukje mee, toch wel benieuwd wat er allemaal is.


De eerste keer lopen we direct weer door naar buiten, deze indruk was wel genoeg.


Zo bouwen we het langzaam op tot hij rustig de hele winkel doorloopt, daarna gaan mijn tas en portemonnee mee zodat ik mijn boodschappen meteen mee kan nemen tijdens de training.


Rustig zitten wachten tot ik mijn boodschap heb uitgezocht, tot het volgende schap waar ik weer wat moet pakken. Het vraagt best wel geduld van een kleine pup en tja… Sparky is niet zoals elke pup, hij maakt zijn eigen feestje door olijk op de grond te gaan rollen en met zijn dekje te spelen.


Maar elke keer gaat het wat beter en al gauw loopt hij als een keurig nette pup naast me tijdens het boodschappen doen.


Hij is nu ongeveer 4 maanden oud, wanneer de spanning voor de buurtsuper weg is, we gaan naar de volgende uitdaging. Het winkelcentrum.


Veel mensen, veel winkels… gezellig druk.


En Sparky kijkt zijn ogen uit, al blijft hij rustig bij me lopen.


Supergoed dus!


Weer een volgende stap is het treinstation. Een komende en vertrekkende trein is altijd een vreemd moment maar ook hier blijft hij heel rustig.


Vanaf nu gaat hij overal mee waar ik ook ga. We zoeken de drukte op en elke nieuwe ervaring is een leuke uitdaging.


Zo gaat hij ook met de veerpont mee.


In 2017 zijn we begonnen met onze eigen, aangekochte, pups op te laten groeien in pleeggezinnen.

We stellen graag onze pups van 2017 aan u voor;

Allereerst kwamen Sparky en Skai op 14 mei.

Broer en zus uit een Australische Herder x Duitse Herder.Ieder in hun eigen pleeggezin zijn ze begonnen aan hun opleiding als psychiatrische hulphond.

In het pleeggezin worden ze gesocialiseerd en opgevoed tot een rustige, stabiele hond.

Ze gaan mee naar de winkel, op visite, naar een restaurant, naar de dokter, de tandarts, mee op drukke gelegenheden en alles wat maar gebeurt in het leven van het pleeggezin.

Het ene gezin zal meer beleven als de ander en ook in de woonomgeving zijn er verschillen.

dat is voor de opleiding geen probleem, het pleeggezin doet wat hij/zij kan.

Het belangrijkste is dat de pup een leuke, rustige, nette jonge hond gaat worden.

Op 28 juli komt Ayla in haar gezin.

Een Eurasier teefje


en 19 september kwam onze jongste telg Raja in haar gastgezin;

een Duitse Herder teefje